Slatki Studio Medea
25 septembra, 2022 Sveće od medenjaka

Put do izrade mednjaka. UVOD

Medenjaci su danas moja svakodnevnica i moja profesija. Put do dobrog medenjaka nije bio ni malo lak. Trebalo je dosta dosta učenja, greški, neuspeha i upornosti dok se sve stvari nauče i usavrše. Da budem iskrena koliko god da se bavim ovim poslom ja svakim danom učim nešto novo. Moje nove radove možete naći na društvenim mrežama Instagram i Facebook.

medenjak za goste

Kao prvo za ovaj posao treba dosta ljubavi i strpljenja. Nije loše da se ima i malo smisla za crtanje. 🙂 Kreativnost i kombinovanje raznih tehnika za izradu medenjaka je samo prednost. Treba uvek raditi nešto novo i treba pomerati granice.

Šta prvo?

Prvi korak. Treba krenuti u odabir dobrog recepta za medenjake. Ja vam neću otkriti svoj jer sam ga prilagodila sebi i svom načinu rada. Svako treba da nađe svoj recept. Obavezno je da naučite svoje testo, da poznajete sve njegove mane i vrline, i da stalno radite na usavršavanju. U tim probama ćete nabaciti koje kilo ali to je sastavni deo medičarstva.

Drugi korak je da naučite da pravite glazuru (royal icing). Opet i za to vam treba vremena i strpljenja, pošto morate da naučite kako i kada treba koristiti gušći royal a kada ređi, kako dozirati boje. Treba naći boje koje vam odgovaraju, ja ne favorizujem ni jednog proizvođača jer sve su dobre na svoj način. Detaljnije ću vam pisati o royal masi i bojama i nekom narednom tekstu.

Najvažniji i najteži deo.

uskrsnji medenjak

Treći korak je nalivanje. Za to vam treba dosta veštine koja dolazi vremenom i vežbom. U početku sam vežbala na medenjacima, pa sam prešla na pek papir, jer mi je bilo potrebno mnogo medenjaka za vežbu. Kada smirite ruku i shvatite da je šaranje na medenjaku isto kao i pisanje olovkom na papiru onda ste spremni da ukrasite vaš medenjak. Za početak birajte lakše teme da vas ne bi neuspeh obeshrabrio. Neka to budu prosti oblici bez detalja sa ne puno različitih boja npr. pile, cvet… Opet na ovu temu ću pisati kasnije sa više detalja i slika.

Četvrti korak je sušenje. Posle svakog nanetog sloja royal mase morate da osušite medenjak da ne bi došlo do prelivanje boja ili utapanja royal mase. Vreme sušenja zavisi od gustine royal mase, debljine nanete na kolač, vremenskih uslova, načina na koji sušite. Iz ličnog iskustva u početku sam sušila medenjak 24h na sobnoj temperaturi. Sada koristim malu sušnicu za voće i sušim medenjak od 1-3h. Jeste brže ali za nekog ko počinje da se bavi izradom medenjaka nije neophodna.

Ovo su četri najosnovnija koraka koje morate savladati da bi ste krenuli dalje. Postoje razne tehnike i cake koje vas čekaju na ovom putovanju. Pisaću detaljnije o svemu ovome kasnije kako budem imala vremena. Za početak je dosta. 🙂 Nastavite da pratite našu blog stranicu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *